Při správně sestaveném jídelníčku mají i tuky svoji nezastupitelnou úlohu. Někdy jich však přijímáme nadbytečné množství v nesprávném složení. Nejvíce tuků konzumujeme, aniž si to uvědomujeme. Jsou to tzv. tuky skryté - tedy tuky, které jsou obsažené v potravinách, ale nejsou viditelné.
Porovnejte množství tuku v mléčných a masných produktech, zejména v uzeninách, i tučný jogurt má méně tuku než většina uzenin.
Zjevné tuky sice vidíme, ale často si ani neuvědomíme, kolik v sobě skrývají energie. Při výběru tuku bychom měli brát v úvahu nejen jeho energetickou hodnotu, ale i složení a druh tuku, množství cholesterolu a vhodnost jeho použití a nepodceňovat ani přítomnost transmastných kyselin.
Rostlinné tuky - procento tuku, energetická hodnota, množství transkyselin na 100 g výrobku
Pití sladkých nápojů dodává do našeho těla zbytečné množství energie. Dva dcl coly či jiné sladké limonády obsahují 300 - 350 kJ, 1 litr sirupu 150 kostek cukru, 1,5 l sladké limonády téměř 35 kostek cukru. 1 kostka cukru = 4,5 g = 75 kj.
Sladké nápoje nahrazujte nápoji s nižší energetickou hodnotou.
Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života. Málokdo si uvědomí, že voda tvoří 60 - 70 % našeho těla, to znamená, že člověk, který váží okolo 70 kg, má v sobě 40 - 50 litrů vody. Přes toto množství jsme však na ztrátu vody velice citliví a její nedostatek je pro organismus daleko nebezpečnější než nedostatek potravin. Prvním ukazatelem nedostatku tekutin je pocit žízně, který se dostavuje již při ztrátě tekutin v objemu 2 % hmotnosti organizmu, větší ztráty vody vedou k poklesu fyzické i psychické výkonnosti, pocitu slabosti, nevolnosti až křečím.
Naše strava obsahuje tři základní druhy živin: bílkoviny, tuky a sacharidy (cukry).
Bílkoviny představují pro náš organismus stavební materiál, jsou obsaženy v mase, mléce, sýrech, vejcích a luštěninách. Tuky a sacharidy jsou hlavními dodavateli energie. Mezi sacharidy patří nejen cukr, ale veškeré škroby, mouka, moučné výrobky, rýže, brambory.
Napsal PhDr. Iva Málková
|
Středa, 23 červenec 2008
Jistě víš, že naše strava obsahuje 3 základní druhy živin – sacharidy, tuky a bílkoviny. Dále jsou v potravinách zastoupeny v menším množství vitaminy, minerální látky a vláknina. Povíme si nyní něco o bílkovinách a tucích:
Napsal PhDr. Iva Málková
|
Středa, 23 červenec 2008
Vitaminy a minerální látky bychom si mohli představit jako malinkaté panáčky, kteří však v našem těle dělají nezastupitelnou práci. Když některý z těchto panáčků chybí, pak většinou naše tělo není úplně v pořádku. Vitamíny a minerální látky musíme do těla dodávat stravou, protože si je naše tělo nedokáže vytvořit samo.
Napsal PhDr. Iva Málková
|
Středa, 23 červenec 2008
Sacharidy tvoří základ stravy a jsou pro organismus významným zdrojem energie. Jsou též nezbytné pro správné fungování mozku. Energeticky jsou na tom stejně jako bílkoviny: 1g = 17 kJ.
Hravě žij zdravě - Tyto stránky vznikly a jejich provoz byl podpořen z dotačních programů MZ ČR Národní program zdraví - Projekty podpory zdraví pro rok 2008, 2009 a 2010. Veškerý zde publikovaný materiál (textový i obrazový), lze použít pouze s písemným souhlasem autora či vlastníka. Kontaktovat je lze na našem e-mailu. - Webmaster: www, e-mail - Optimalizováno pro rozlišení 1024x768 bodů.