www.hravezijzdrave.cz www.hravezijzdrave.cz www.hravezijzdrave.cz
 

Databáze potravin
PRO DĚTI
Aktuality
Soutěž Hravě žij zdravě
Akce pro děti
Rodinné kurzy
Zdravá výživa
Pohybová aktivita
Strážci zdraví
PRO RODIČE
Rady pro rodiče
Čtení pro rodiče
PRO ODBORNÍKY
Pro pediatry
Pedagogové a trenéři
Výživa dětí
OSTATNÍ
Hry
Humor
Recepty
On-line poradna
Odkazy
Vyhledat
Kontakt
RSS

S T A T I S T I K Y
Z KALORICKÉHO JÍDLA NÍZKOENERGETICKÁ POCHOUTKA  Tisk   Email
Napsal PhDr. Iva Málková   |   Čtvrtek, 07 srpen 2008
04_duen_kue_s_bramborovou_ka_a_ledovm_saltem_copy.jpgPokud   se  rozhodnete,  že  budete hubnout, většinou Vás napadne  slůvko dieta a s tím spojený nepříjemný pocit odříkání. Pokročilí již znají heslo „Všeho s mírou“ a že si ani při hubnutí nemusíme odpírat chutné jídlo. Následující recepty Vám ukáží, jak lze snížit příjem energie.

Uvádíme vždy dva recepty podobného jídla, které se však liší složením, a tudíž i energetickou hodnotou
Energii jsme snižovali několika způsoby. Strava  obsahuje díky  výběru vhodných surovin (omezení skrytých tuků a sacharidů) málo energie. Technologickou  úpravou jídla  bez  použití zjevných tuků (s použitím vhodného nádobí) snížíte přijatou energii. A protože jíte i očima výsledný pokrm by měl lahodit nejen chuťovým buňkám, ale i oku. Obě jídla vypadají lákavě a doufáme, že si i při nízkokalorické variantě opravdu pochutnáte. U každého jídla je uvedena jeho  energetická  hodnota  a  složení  (B = bílkoviny, T = tuky, S = sacharidy). Údaje se týkají jedné porce.
 
Kuře a la kachna, bramborový knedlík, salát  z červeného zelí
kue_ala_kachna_01.jpg Smile
1780 kJ
B 43 g, T 12 g, S 34 g

180 g  kuřecího stehna – 930 kJ

50 ml černého piva – 60 kJ

70 g bramborového knedlíku – 380 kJ

150 g hlávkového.červeného zelí – 200 kJ 

10 g cibule – 20 kJ

5 g rostlinného oleje – 190 kJ

ocet, nekalorické sladidlo

Omyté a očištěné kuře osolíme, okmínujeme, dáme na pekáček, podlijeme vodou a v troubě upečeme doměkka. Během pečení přelijeme kuře sklenicí tmavého piva. Omyté zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou, scedíme a dáme do mísy, cibuli nadrobno nasekáme, zalijeme sladkokyselou zálivkou (olej, sůl, ocet, sladidlo). Předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou mouku, vejce, osolíme a zpracujeme těsto,  utvoříme malou šišku, vaříme 25 minut, hotový nakrájíme na plátky, podáváme odvážené množství.


Pečená kachna, bramborový knedlík, dušené červené zelí
peen_kachna_s_bramb.knedlkem_01.jpg Frown
3600 kJ
B 28 g, T 63 g, S 43 g

150 g kachny – 2520 kJ

sůl, kmín

150 g hlávkového červeného zelí – 200 kJ

10 g sádla – 360 kJ

5 g hladké mouky – 70 kJ

3 g cukru – 50 kJ

10 g cibule – 20 kJ

70 g bramborového knedlíku – 380 kJ

Omytou a očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme, dáme na pekáček, zalijeme vodou a pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě. Během pečení podléváme vodou. Omyté hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Na rozehřátém sádle necháme zpěnit nakrájenou cibulku, poprášíme moukou a za stálého míchání připravíme jíšku, zamícháme ji do hotového zelí.

 
Svíčkové řezy na zelenině, knedlík
svkov_ezy_na_zelenin_01.jpg Smile
1 porce 1540  kJ (svíčková – 1140 kJ,  jeden knedlík – 400 kJ) 

100 g svíčkové – 620 kJ

7 g oleje – 260 kJ

20 g cibule – 40 kJ

40 g kořenové zeleniny – 70 kJ

sůl, pepř, nové koření, bobkový list, tymián, citronová šťáva

10 g hladké mouky – 150 kJ

40 g (1 knedlík) – 400 kJ

Omyté  porce svíčkové zlehka naklepeme, osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej, svíčkové řezy na něm z obou stran opečeme, vyjmeme a uchováme v teple. Na zbylém oleji  orestujeme nakrájenou zeleninu a cibuli, vrátíme opečené maso, doplníme kořením, podlijeme a dusíme, až je maso měkké. Dokončíme zahuštěním moukou, pak zalijeme vodou, důkladně promícháme a za stálého míchání necháme provařit.



Svíčková na smetaně
svkov_na_smetan_03.jpg  Frown
1 porce 3650 kJ (svíčková – 2050 kJ,  knedlíky – 1600 kJ) 

100 g  svíčkové  - 620 kJ

5 g slaniny – 160 kJ

20 g cibule – 40 kJ

30 g zeleniny – 70 kJ

10 g sádla – 380 kJ

sůl, pepř, nové koření, bobkový list, tymián

ocet, 5 g másla – 160 kJ

15 g hladké mouky – 220 kJ

30 ml smetany – 400 kJ

160 g (4 knedlíky) – 1600 kJ

Opláchnuté  maso protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme rozdrcený pepř, nové koření, bobkový list a tymián, kápneme trochu octa a dáme dusit nebo přikryté poklicí péct do trouby. Během dušení maso obracíme a podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a hladké mouky, rozředíme smetanou, rozšleháme a necháme důkladně provařit. Omáčku procedíme a dochutíme. Jako přílohu podáváme čtyři knedlíky dle klasického receptu.


 
Čína (alá zeleninová pánev po čínsku) s rýží
01_na_ala_zeleninov_pnev_po_nsku_s_r.jpg Smile 
2100 kJ
B 23 g, T 11 g, S 56 g

100 g Šmakouna - 220 kJ

10 g oleje - 370 kJ

40 g rýže syr.stav  - 580 kJ  - po uvaření 100 g

100 g pórku - 190 kJ

30 g žampiónů - 190 kJ

1 malá chilli paprička - 60 kJ

nebo kayenský pepř

150 g mražené orientální směsi se sójovými klíčky - 220 kJ

lžíce Solamylu - 60 kJ

4 lžíce masového vývaru -90 kJ

sůl, vegeta, magi

20 g sójové omáčky - 120 kJ

Solamyl rozmícháme s vývarem, ochutíme sójovou omáčkou, případně přidáme několik kapek magi. Opatrně promícháme s nakrájenými hranolky Šmakouna a necháme chvilku marinovat. Rýži propláchneme a uvaříme běžným postupem. Na části rozehřátého oleje orestujeme na plátky pokrájený pórek a žampióny, přidáme zeleninovou směs, ochutíme, podlijeme trochou vývaru a podusíme. K podušené směsi zamícháme vařenou rýži.  Na teflonové pánvi  rozehřejeme zbytek oleje a opečeme na něm kousky Šmakouna a vmícháme do zeleniny.


Čína s rýží  vysoko kalorická
01_na_s_r.jpgFrown
3970 kJ
B 41g, T 56 g, S 65 g

150 g vařené rýže - 1160 kJ

20 g oleje - 750 kJ

5 g solamylu - 60 kJ,

5 g soli

20 g sojové omáčky - 120 kJ

75 g bílého zelí - 90 kJ

75 g pórku - 140 kJ

20 g cibule - 40 kJ

20 g sádla - 750 kJ

40 g vepřového masa - 400 kJ

40 g drůbežích jater- 230 kJ

1dcl bílého vína - 230 kJ

Očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky, orestujeme na oleji a smícháme s vařenou rýží. Krátce opečeme a odstavíme. Maso nakrájíme na nudličky,  játra na kousky a promícháme se solamylem.. Nejprve opečeme na sádle vepřové  maso, přidáme játra a krátce podusíme, ochutíme sójovou omáčkou, podlijeme bílým vínem a dusíme doměkka. Šťávu vysmahneme, přidáme zeleninu s rýží a promícháme.



Placičky z krůtího masa, plněné brambory
05_placiky_z_krtho_masa_a_plnn_brambory.jpg Smile
1930 kJ
B 31 g, T 15 g, S 49 g  

80 g krůtích prsou - 390 kJ

vejce ? ks - 160 kJ

5 g Solamylu - 70 kJ

10 g oleje - 380 kJ

40 g cibule - 80 kJ

150 g brambor - 490 kJ      

30 g nízkotučného sýru - 230 kJ

30 g nízkotučného bílého jogurtu - 70 kJ

50 g rajčat - 50 kJ

Uvařené brambory rozkrojíme a vydlabeme. To, co jsme vydlabali z brambor smícháme se solí, pepřem, 20% nastrouhaným sýrem, jogurtem, spařenými rajčaty a pažitkou. Směsí naplníme vydlabané brambory a asi 20 min zapékáme v troubě. Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na jemná půlkolečka.  Promícháme s kořením, vejci a škrobovou moučkou. Necháme asi 2 hod odležet. Pak tvoříme placičky, které opékáme po obou stranách.


Placičky z mletého masa, zapečené brambory s Nivou05_placiky_z_mletho_masa_a_zapeen_brambory_s_nivou.jpg Frown
4000 kJ
B 30 g, T 65 g, S 56 g

80 g mletého masa - 1110 kJ

vejce ? ks - 160 kJ

3 g Solamylu - 40 kJ

30 g cibule - 60 kJ

20 g strouhanky - 230 kJ

20 ml polotučného mléka - 40 kJ

vejce ? ks - 80 kJ

20 g oleje - 940 kJ

200 g brambor - 660 kJ

25 g sýru Niva - 390 kJ

40 ml kysané smetany - 230 kJ

50 g rajčat - 50 kJ

Uvařené brambory rozkrojíme a vydlabeme. To, co jsme vydlabali smícháme se solí, pepřem nastrouhanou Nivou, kysanou smetanou, spařenými rajčaty, pažitkou a naplníme. Zapékáme asi 20 min. v troubě. Umleté maso smícháme s na půlkolečka pokrájenou cibulí, kořením, vejcem a škrobovou moučkou. Necháme asi 2 hod odležet. Potom tvoříme placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme na oleji.               


Zapečená kuřecí prsa na fólii 06_zapeen_kuec_prsa_na_folii.jpgSmile
1590 kJ
B 30 g, T 19 g, S 1 g 

150 g kuřecích  prsou - 680 kJ              

20 g šunky - 310 kJ

30 g 20% strouhaného sýru - 270 kJ

100 g brambor - 330 kJ, zeleninová obloha



Omyté a osušené maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme u obou stran na  fólii. Měkké maso přendáme na na zapékací misku, obložíme plátkem šunky, posypeme strouhaným sýrem  a zapečeme v mikrovlnné troubě.


Zapečená vepřová kotleta: americké brambory06_zapeen_vepov_kotleta.jpg Frown
3920 kJ
B 39 g, T 69 g, S 38 g

150 g vepřové kotlety - 1310 kJ

10 g sádla - 370 kJ

30 g 33% smetany - 400 kJ

30 g 45% strouhaného sýru - 430 kJ

200 g brambor - 660 kJ

20 g oleje - 750 kJ



Omyté a osušené maso zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na tuku. Přendáme na pekáček, zalijeme  smetanou, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě. Americké brambory - kupované zmrazené nebo : domácí varianta - brambory důkladně umyjeme, dáme vařit, nesmíme nechat rozvařit. Ne příliš doměkka uvařené brambory zcedíme, necháme zčásti vychladit a nakrájíme je na výseče, které osmažíme jako hranolky na rozehřátém oleji, nebo ve fritovacím hrnci.



Dušené kuře, bramborová kaše, ledový salát
04_duen_kue_s_bramborovou_ka_a_ledovm_saltem.jpg Smile
1570 kJ
B 33 g, T 11 g, S 36 g

120 g kuřete - 620 kJ

5 g oleje - 190 kJ

150 g brambor - 500 kJ

100 g mléka - 150 kJ

200 g salátu ledového - 110 kJ


Kuře očistíme, naporcujeme, osolíme a okmínujeme. Opečeme  na oleji a podlijeme mírně vodou.Udusíme a podáváme s bramborovou kaší  a salátem (obloha). Bramborová kaše: brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Vodu slijeme a brambory rozšťoucháme a horkým mlékem vymícháme na kaši.


 
Smažené kuřecí stehno,bramborový salát s majonézou
04_smaen_kuec_stehno_a_bramborov_salt_s_majonzou.jpgFrown
3700 kJ
B 33 g, T 53 g, S 61 g

120 g kuřete - 600 kJ

30 g strouhanky - 460 kJ

10 g hladké mouky - 150 kJ

15 g vajec - 100 kJ

30 g oleje - 1130 kJ

200 g bramborového salátu s majonézou - 1260 kJ


Kuřecí stehno ovaříme, osolíme, obalíme v trojobalu a usmažíme. Bramborový salát s majonézou: brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí oloupeme. Nakrájíme na plátky nebo na kostičky a smícháme s drobně nakrájenou cibulí, nakrájenou kyselou okurkou, vařenou  nakrájenou mrkví a celerem a sterilovaným hráškem. Přidáme majonézu, sůl, pepř a ocet podle chuti. Pro snížení energetické hodnoty pokrmu můžeme majonézu nahradit z části bílým jogurtem.

Krůtí roláda 09_krt_rolda.jpgSmile
1390 kJ
B 31 g, T 9 g, S 30 g  

100 g krůtích prsou - 480 kJ

5 g hořčice - 30 kJ

10 g vepřové šunky - 150 kJ

30 g červené papriky - 40 kJ

20 g sterilovaného hrášeku - 50 kJ

10 g cibule - 20 kJ

5 g oleje - 190 kJ

130 g vařených brambor - 430 kJ

Omyté a osušené maso rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe na dílky pokrájenou šunkou, paprikou, cibulí a hrstkou hrášku, zabalíme, spojíme párátkem nebo zpevníme provázkem.


Vepřová roláda 09_vepov_rolda.jpgFrown
2710 kJ
B 22 g, T 43 g, S 38 g

100 g vepřového masa - průměr - 1500 kJ

5 g hořčice - 30 kJ

5 g anglické slaniny - 90 kJ

5 g cibule - 10 kJ

20 g sterilované okurky - 20 kJ

vejce ? ks - 80 kJ

5 g oleje - 190 kJ

5 g hladké mouky - 70 kJ

100 g bramborového knedlíku - 720 kJ                    

Omyté a osušené maso rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe na dílky pokrájenou slaninou, cibulkou, okurkou a vařeným vejcem, zabalíme do rolády, převážeme provázkem, nebo zpevníme párátkem, opečeme na oleji, podlijme vodou a v troubě upečeme. Podáváme s bramborovým knedlíkem.


Zapečená zelenina s brambory 
17_zapeen_zelenina_s_brambory.jpgSmile
1670 kJ
B 20 g, T 13 g, S 50g g                         

100 g vařených brambor - 330 kJ

5 g oleje - 190 kJ

30 g cibule - 60 kJ

150 g pórku - 290 kJ

100 g mražené zeleninové směsi s kapií - 240 kJ

100 g žampiónů - 170 kJ

1 vejce - 330 kJ

100 ml nízkotučného mléka - 160 kJ

sůl, pepř, sušené zeleninové koření Vegeta

Na předem vymazaný pekáč navrstvíme  polovinu brambor na plátky pokrájených,  na jemná   kolečka   nakrájený pórek, cibuli, mírně povařenou zeleninu a žampióny. Osolíme, opepříme, případně posypeme Vegetou a doplníme vrstvou zbylých brambor. Celé zalijeme rozšlehanými bílky s  mlékem a zapečeme v troubě.


 
Francouzské brambory s uzeným masem
17_francouzsk_brambory_s_uzenm_masem.jpg Frown
3730 kJ
B 29 g, T 65 g, S 43 g

200 g vařených brambor - 660 kJ,

100 g uzeného vařeného masa - 1810 kJ

natvrdo vařené vejce 2 ks - 330 kJ

15 g sádla - 560 kJ,

20 g cibule - 40 kJ

50 g kyselých okurek - 40 kJ,

50 g sladké smetany (12 %) - 290 kJ

sůl, pepř

Na předem vymazaný pekáč navrstvíme 1/2 brambor na plátky pokrájených,  posolíme, přidáme cibuli,uvařené na kostičky  nakrájené uzené maso, na plátky pokrájené vejce a strouhanou okurku. Přikryjeme vrstvou zbylých brambor, mírně osolíme, případně opepříme, zalijeme smetanou a dáme péci do trouby.


Palačinky s borůvkami 13_palainky_s_borvkami.jpg Smile
1 360 kJ
B 16 g, T 9 g, S 44 g

100 ml mléka  - 210 kJ

10 g vajec (1/5 kusu)- 70 kJ

30 g polohrubé mouky - 440 kJ

5 g tuku na pánev- 190 kJ

100 g borůvek - 280 kJ

30 g strouhaného tvarohu 170KJ



Z mléka, mouky, vejce a špetky soli vymícháme  hladké těsto. Na fóli  upečeme tenké palačinky, naplníme borůvkami, svineme a ozdobíme strouhaným tvarohem.


Palačinky se šlehačkou  13_palainky_se_lehakou.jpgFrown
3440 kJ
B 21 g, T 37 g, S 94 g

1 ks vejce -  340 kJ

150 ml 2 %  polotučného mléka  - 310 kJ

80 g mouky - 1170 kJ

10 g cukru - 170 kJ

15 g oleje - 560 kJ

20 g džemu - 210 kJ

30 ml šlehačky -  400 kJ

30 ml griotky - 280 kJ

Z mléka, mouky, vejce a cukru a špetky soli vymícháme  hladké těsto. Na  rozehřátém oleji upečeme  tenké palačinky. Upečené potřeme slabou vrstvou džemu, svineme a  před podáváním ozdobíme ušlehanou šlehačkou a pokapeme griotkou.

  
Tvarohové knedlíky s jahodovým pyré
tvarohov_knedlky_s_jah.pyr_01.jpgSmile
1750 kJ
B 43 g, T  2 g,  S 54 g

200 g tvarohu  – 850 kJ

30 ml nízkotučného mléka – 50 kJ

10 g solamylu – 140 kJ

30 g dětské krupičky – 440 kJ

150 g  zahradních jahod – 270 kJ



Z  tvarohu,  špetky  soli,  mléka,  krupičky  a solamylu  vypracujeme  těsto. Z hmoty tvoříme knedlíky, které vkládáme do vařící vody, a zvolna vaříme (krátce po zavaření je opatrně zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu). Jahody omyjeme, necháme okapat a rozšleháme na kaši.  Po uvaření kmedlíky vyndáme na talíř a přelijeme jahodovým pyré.



Kynuté švestkové knedlíky
kynut_vestkov_knedlky_01.jpg Frown
3100 kJ
B 15 g, T 19 g, S 122 g

3 g droždí – 10 kJ

5 g cukru – 80 kJ

50 ml mléka – 100 kJ

120 g  polohrubé mouky – 1750 kJ

1/10 vejce – 30 kJ

120 g švestek – 340 kJ

10 g moučkového cukru – 170 kJ

20 g roztaveného másla – 620 kJ
Z droždí, špetky cukru a poloviny mléka uděláme kvásek, který necháme na teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme vejce, sůl, kvásek a zbylé mléko. Vypracujeme těsto a dáme vykynout. Švestky omyjeme, necháme okapat, rozkrojíme a vyloupeme pecky. Z dostatečně vykynutého těsta vyválíme silnější plát, nakrájíme si čtverce, které plníme švestkami. Vaříme ve vodě 10–12 minut.





 
< Předch.   Další >
 
 




 
 
NOVINKY
NEJČTENĚJŠÍ
 
     
  Hravě žij zdravě - Tyto stránky vznikly a jejich provoz byl podpořen z dotačních programů MZ ČR Národní program zdraví - Projekty podpory zdraví pro rok 2008, 2009 a 2010.
Veškerý zde publikovaný materiál (textový i obrazový), lze použít pouze s písemným souhlasem autora či vlastníka.
Kontaktovat je lze na našem e-mailu. - Webmaster: www, e-mail - Optimalizováno pro rozlišení 1024x768 bodů.