www.hravezijzdrave.cz www.hravezijzdrave.cz www.hravezijzdrave.cz
 

Databáze potravin
PRO DĚTI
Aktuality
Soutěž Hravě žij zdravě
Akce pro děti
Rodinné kurzy
Zdravá výživa
Pohybová aktivita
Strážci zdraví
PRO RODIČE
Rady pro rodiče
Čtení pro rodiče
PRO ODBORNÍKY
Pro pediatry
Pedagogové a trenéři
Výživa dětí
OSTATNÍ
Hry
Humor
Recepty
On-line poradna
Odkazy
Vyhledat
Kontakt
RSS

S T A T I S T I K Y
TEST PRO DĚTI - Příjem a výdej energie  Tisk   Email
Napsal Jana Divoká   |   Úterý, 05 srpen 2008
V našem testu ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU si můžete ověřit jaké jsou vaše znalosti o zdravé výživě. 

Vaším úkolem v testu je v každé z 12 otázek doplnit uvedenou větu.

Na výběr máte 3 varianty (A, B, C): 

    1) Potraviny, které obsahují hodně cukru a tuku (např. sladkosti), dodají našemu tělu také hodně ...

A)   bacilů.
B)   vitamínů.
C)   energie.

   2) Zelenina  obsahuje…

A)   hodně tuku.
B)   málo energie, ale hodně vitamínů a minerálních látek.
C)   vůbec nic, proto jí nemusíme jíst.

 

   3) Abychom zajistili našemu tělu správný pitný režim...

A)   měli bychom vypít neméně 2 litry neslazených nápojů.
B)   měli bychom vypít 2 litry slazených limonád nebo colových nápojů.
C)   měli bychom  vypít  2 litry tekutin hned ráno.

 

   4) Pro zajištění dostatečného pitného režimu je nejlepší...

A)   sladká limonáda.
B)   mléko.
C)   voda .

   5) Tomu, abychom zbytečně přibírali na váze,  předejdeme tím, že…

A)   budeme jíst hodně tučných jídel a nebudeme se hýbat.
B)   budeme jíst přiměřené porce a dostatečně zařadíme do našeho života pohyb.
C)   budeme dlouho spát.

 

   6) Potravinami energii do těla přijímáme a pohybem naopak vydáváme. Nejvíce energie vydáme při…

A)  lenošení u televize.
B)  domácím úklidu.
C)  tenisu.

   7) Mléčným výrobkem není…

A)  jogurt.
B)  koláč.
C)  kefír.

    8) Mléko a mléčné výrobky dodávají našemu tělu, mimo jiné, i důležitou minerální látku, kterou je ...

A)  vápník.
B)  vitamín C.
D)  voda.

    9) Pečivo nám dodává do těla zejména sacharidy. Látka (hormon), která v těle „dopravuje“ sacharidy do buněk a pokud ji naše tělo neprodukuje, můžeme dostat nemoc zvanou cukrovka neboli diabetes, se jmenuje...

A)   inzulín.
B)   protein.
C)   vitamín.


    10) Nejméně zdravou přílohou k jídlům jsou...

A)    hranolky.
B)    brambory.
C)    těstoviny.

    11) Nejvhodnějším jídlem k snídaní (z následujících variant) je...

A)   bílá houska s tvrdým salámem, kakao.
B)   tatranka, sladký černý čaj.
C)   celozrnný chléb s rostlinným tukem, plátkovým sýrem a kolečky salátové okurky, ovocný neslazený čaj.


   12) Maso (a i mléko a mléčné výrobky) jsou pro naše tělo zdrojem proteinů. Toto cizí slovo lze do češtiny přeložit jako...

A)    tuky.
B)    cukry.
C)    bílkoviny.


Nyní si můžete zkontrolovat správnost odpovědí, spočítat správné odpovědi  a zhodnotit své znalosti.

Správné řešení: 1C, 2B, 3A, 4C, 5B, 6C, 7B, 8A, 9A, 10A, 11C, 12C


  • 0-4 body – Tvé znalosti z oblasti zdravého životního stylu, zejména zdravé stravy, nejsou, bohužel,  až tak úplně dobré. Zdravý životní styl, a tudíž i zdravá strava jsou pro nás velmi důležité, a proto by  chtělo se o ně začít více zajímat.


  • 5-9 bodů– Máš docela dobré znalosti v oblasti životního stylu – především o tom, jak by měla vypadat zdravá strava. Ale přesto měj na paměti, že zdravý životní styl je pro nás velmi důležitý, a proto by ses o něj měl(a)  dále zajímat.


  • 10-12 bodů - Vidíme, že máš velmi dobré znalosti v oblasti zdravého životního stylu, zejména  zdravé stravy, ale i v této oblasti se objevuje spousta nových poznatku, proto doporučujeme toto téma i dále sledovat a zajímat se o něj.

 

 
< Předch.
 
 




 
 
NOVINKY
NEJČTENĚJŠÍ
 
     
  Hravě žij zdravě - Tyto stránky vznikly a jejich provoz byl podpořen z dotačních programů MZ ČR Národní program zdraví - Projekty podpory zdraví pro rok 2008, 2009 a 2010.
Veškerý zde publikovaný materiál (textový i obrazový), lze použít pouze s písemným souhlasem autora či vlastníka.
Kontaktovat je lze na našem e-mailu. - Webmaster: www, e-mail - Optimalizováno pro rozlišení 1024x768 bodů.