www.hravezijzdrave.cz www.hravezijzdrave.cz www.hravezijzdrave.cz
 

Databáze potravin
PRO DĚTI
Aktuality
Soutěž Hravě žij zdravě
Akce pro děti
Rodinné kurzy
Zdravá výživa
Pohybová aktivita
Strážci zdraví
PRO RODIČE
Rady pro rodiče
Čtení pro rodiče
PRO ODBORNÍKY
Pro pediatry
Pedagogové a trenéři
Výživa dětí
OSTATNÍ
Hry
Humor
Recepty
On-line poradna
Odkazy
Vyhledat
Kontakt
RSS

S T A T I S T I K Y
Příklady různých typů jídelníčku při redukci váhy  Tisk   Email
Napsal Tamara Starnovská   |   Čtvrtek, 24 červenec 2008
Příklad špatného jídelníčku   Frown
  • snídaně – bílá houska s máslem a džemem, cornflake, sladké cereálie, croissant, pečivo potřené nutelou nebo arašídovou pomazánkou, chléb se salámem nebo paštikou, klobása, chléb se škvarkovou pomazánkou, vejce na špeku...
  • přesnídávka – pacholíček, monte, kobliha, donuts, párek v rohlíku, hranolky, rohlík s máslem a tučným taveným sýrem, chipsy...
  • oběd (ve školní jídelně) – knedlíky s omáčkou, smažený sýr, hranolky, tatarka, slazený čaj, moučník nebo místo oběda občerstvení ve „fastu foodu“, bagety, cukrovinky, chipsy... 
  • svačina – sušenky, čokoláda, bonbony, tatranka, popcorn, cola... 
  • večeře – instantní polévka, těstoviny s mletým masem a kečupem, tučný sýr, chléb se salámem, párky, pizza, guláš, smetanové omáčky, zmrzlina...

 

Obvyklé prohřešky:

1. smetanové zmrzliny, mléčné mražené krémy
2. sušenky a další sladkosti, bonbony, čokoláda
3. crackery
4. přeslazené limonády, často s tonizujícími látkami, především kofeinem
5. mleté maso
6. hranolky 
Z nich vyplývající nezdravé důsledky:
1. nadbytek soli
2. mnoho tuku
3. mnoho jednoduchých cukrů
4. nadměrná konzumace průmyslových potravinářských aditiv
5. následně chybějící kapacita na snězení potřebných potravin v dostatečné míře

 

Výsledek: nedostatek některých základních živin, vitaminů, vlákniny a důležitých minerálních  látek 

Uzeniny – typická nevhodná potravina
Klasické uzení vede ke tvorbě rakovinotvorných látek. Ke každému uzení patří naložení masa s přidáním solí. Uzeniny obsahují nevhodnou kombinaci tuku, škrobu (mouka) a bílkoviny. Obsahují také řadu chemických konzervačních látek, barviv a příchutí..Děti nesmějí minimálně do věku tří let konzumovat uzeniny typu paštiky nebo masových pomazánek, zakázány by měly být všechny uzeniny nevařené! Bohužel však právě uzeniny jsou oblíbenou potravou dětí (zejména ta nejhorší varianta, uzeniny měkké, které jsou bohaté na tuky, aditiva a celkem chudé na bílkovinné složky). Je třeba pracovat s jejich postupnou náhradou za uzeniny vyrobené  z celého masa (kladenka, debrecínka), tedy předem nerozemleté, a teprve pak pokračovat v jejich odbourávání z jídelníčku. 

 

Příklad vhodného jídelníčku   Smile

- musí obsahovat dostatek bílkovin, vápníku, vlákniny, každé jídlo s výsledně nízkým glykemickým indexem

  • snídaně – 1 kus celozrnného pečiva, 10 g rostlinného tuku light, polotučný bílý jogurt s kousky čerstvého ovoce (možné záměny za jogurt jsou plátek sýra, plátek pečeného drůbežího masa, vejce na tvrdo s pomazánkou ze žervé se zeleninou, zeleninová pomazánka, pomazánka z luštěnin, pudinkový krém s tvarohem a ovocem),  k snídani lze použít k pečivu s tukem i ovocný džem nebo místo této kombinace podat řez z tvarohové  bábovky s ovocem, případně zvolit méně tradiční, zato však objemově  bohatší zeleninový talířek se sýrovou polevou
  • přesnídávka – 200 ml neochuceného polotučného mléka nebo 2 plátky křehkého chleba se sýrem a zeleninou, dalšími variantami mohou být ovocný salát s ořechy nebo kousky banánu s plátkem sýra – svačina obvykle stačí jen ve formě několika málo kousků k zakousnutí, protože mezi snídaní a obědem je obvykle relativně krátká doba
  • oběd – polévky jen ve formě vývaru se zeleninou, různé druhy libového masa v přírodní úpravě či pečené bez tučných omáček a dresinků, ryby grilované, pečené, dušené se zeleninou či bylinkami, zapečené se sýrem, poloviční porce rýže nebo těstovin, vařené brambory, luštěniny, zeleninový salát, nezbytnou složkou každého oběda je zelenina alespoň obložená kolem porce jídla
  • svačina – sýr cottage obvykle v dávce 100 g s jablkem nebo pomazánka z polotučného tvarohu s okurkou nebo paprikou, zeleninový salát, jogurt s ovocem, pokud následuje pohybová aktivita, lze podat i malou  sušenku či sladké ovoce, obložený toast s ovocem
  • večeře – zeleninový salát s tuňákem ve vlastní šťávě (nebo šunkou, vejcem či sýrem) a olivovým olejem, 1 plátek křehkého chleba, 1 ovocný jogurt, další možností je  menší porce (cca 2/3) obdobného jídla jako v poledne – večeře musí korespondovat s obědem ve školní jídelně, aby doplnila potřebné složky, které by jinak v denní skladbě chyběly. V neomezeném množství můžeme dávat dítěti zeleninu, která je zdrojem nezbytné vlákniny, z níž část je tak zvaná vláknina rozpustná, část nerozpustná. Vláknina upravuje činnost střev a zabraňuje vzniku zácpy a souvisejících zdravotních problémů, je důležitá i pro zdravé osídlení střeva prospěšnými bakteriemi vitaminů a minerálních látek, a to mnohdy zdrojem základním.


Pokud by nebyla dodržena potřebná pravidla sestavení stravy pro děti v jednotlivých věkových kategoriích, hrozí dítěti různé zdravotní i vývojové problémy. V celém cyklu redukčních opatření je také nezbytné dodržet stabilní a dostatečný (ve vazbě na věk a aktivity dítěte) aktuálně  upravovaný objem tekutin, jejichž konzumace nebude nárazová, naopak bude rozložena do celého dne.Každé dítě by se mělo naučit zásadám správné skladby stravy, znát přiměřenou velikost jednotlivých porcí a vzájemnou souvislost potřebné skladby potravin a z ní vyplývající úpravy ve vazbě množství stravy na pohyb.
Názornou pomůckou je např. pyramida, kdy si dítě může vybarvit jednotlivé položky, které již za den zkonzumovalo, a vidí, co ještě ke správné skladbě zbývá doplnit. Správně sestavený jídelníček by měl obsahovat potraviny ze všech skupin (potraviny z 5.patra samozřejmě v jídelníčku být nemusí). Čím blíže základně, tím jsou při hubnutí vhodnější (potraviny z 1. a 2.patra jsou nejdůležitější). Každé patro obsahuje 7 políček, která mohou představovat tipy na pondělí až neděli. Konkrétní potraviny jsou jen příkladem a zastupují danou potravinovou skupinu, mohou být od různých výrobců.

 

 

 
< Předch.   Další >
 
 




 
 
NOVINKY
NEJČTENĚJŠÍ
 
     
  Hravě žij zdravě - Tyto stránky vznikly a jejich provoz byl podpořen z dotačních programů MZ ČR Národní program zdraví - Projekty podpory zdraví pro rok 2008, 2009 a 2010.
Veškerý zde publikovaný materiál (textový i obrazový), lze použít pouze s písemným souhlasem autora či vlastníka.
Kontaktovat je lze na našem e-mailu. - Webmaster: www, e-mail - Optimalizováno pro rozlišení 1024x768 bodů.