Deset rad, jak dětem a teenagerům můžete pomoct odolat pokušení pít energetické nápoje

Čtvrtek 14. prosince
Psychika Výživa Zdraví
V posledních dnech se na nás intenzivně hrnou informace o rozšíření, atraktivitě a rizicích energetických nápojů. O tom, že obzvláště dětskému organismu škodí, není třeba vůbec diskutovat. Co ale máte dělat v pozici rodiče, prarodiče, strýce, tety nebo třeba učitele? Co můžete udělat proto, abyste děti motivovali nekonzumovat nevhodné nápoje?

 

1. Buďte vzorem a sami se vzdejte pití těchto nápojů (alespoň před svými dětmi)

Klíčovou roli hraje postoj rodičů. Pokud sami pijete energetické nápoje, hůř pak budete dětem vysvětlovat, aby to nedělaly. Je důležité jít příkladem. Děti se chtějí přiblížit dospělosti, a tak dospělé napodobují. 

2. Pochopte motivaci svého dítěte

Proč vlastně nápoje kupuje a pije? Opravdu mu chutnají? Chce zapadnout do party? Je unavené? Nebo je to ještě jinak? Je dobré si s dítětem otevřeně promluvit. S laskavostí a partnerským přístupem můžete zjišťovat důvody proč. 

3. S dětmi pravidelně komunikujte a upřímně se o ně zajímejte

Je důležité s dětmi nenásilně, a především pravidelně komunikovat. Děti se k citlivým tématům otvírají až po chvíli přátelského a bezpečného rozhovoru. Kromě toho, že zjišťujete, jaké byly známky, zajímejte se také o to, jak se dítě mělo, co se mu povedlo, s kým dnes sdílelo své radosti nebo s kým se neshodlo. Díky takovému přátelskému úvodu (ano, vyžaduje někdy hodně času a trpělivosti), může být snazší dostat se k tématům, která potřebujete probrat. V tomto případě k problematice pití nevhodných nápojů. Zdržte se ale moralizování a chytračení. Raději veďte diskusi, vyptávejte se, zajímejte se, sdělujte svůj názor na věc ovšem s respektem k názoru dítěte (pití nápoje je pro něj z nějakého důvodu důležité, neměli bychom tento důvod shazovat). Můžete se ptát, co si myslí o vašem názoru. Ten by měl být samozřejmě zřejmý a jasný. 

4. Z jakých peněz si dítě energetické nápoje kupuje?

Z jakých peněz dítě nápoje kupuje? Co využít peníze k motivaci pořídit si něco ještě atraktivnějšího? Můžete se s dítětem pobavit o tom, kolik peněz za nápoje utratí a co by si za ně mohlo pořídit. Co by si dítě přálo? A pokud se mu podaří místo kupování nápojů peníze šetřit, mohli byste nabídnout nějakou korunu přidat, aby si mohlo dítě splnit sen? (samozřejmě reálný a v mezích vašich možností). Dítěti umožníte být aktivním účastníkem změny a zvýšíte jeho motivaci k jinému chování. 

5. Atraktivní alternativa

Je něco, čím můžete pití energy drinků nahradit? Co například zajímavá lahev nebo termohrnek? Nebo začněte vyrábět jiné „cool drinky“. Dnes jsou módní koktejly, freshe, šťávy, čaje, nápoje s tapiokovými kuličkami apod. 

6. Buďte aktivní

V některých školách a na školních akcích je zakázáno konzumovat energetické nápoje. Je-li to u vás jinak, komunikujte tohle téma ve vaší škole. Můžete poprosit o rozeslání relevantních informací školní poštou všem rodičům, někteří možná opravdu netuší, co se v partách dětí děje. Máte-li možnost ovlivnit i jiné události nebo situaci v kroužcích pro děti, hurá do toho! 

7. Postarejte se, aby i děti dostaly relevantní informace od vás nebo jiné autority

Ony tuší, ale nemusí vědět, jak konkrétně jsou tyto nápoje nezdravé. Díky aktuální mediální vlně je snadné najít řadu informací. Některé relevantní zdroje uvádíme na konci článku. Jak známo, děti v určitém věku lépe přijímají informace od kohokoliv, jen ne od rodičů. Je ve vašem okolí někdo, kdo může na vaše dítě zapůsobit? Lékař, vedoucí v kroužku, jiný člen rodiny, kamarád, který nápoje nepije apod. 

8. Spánek

Pije-li vaše dítě energetické nápoje, protože je unavené, zaveďte spánkovou rutinu. Lepší rada neexistuje a chronická spánková deprivace může mít pro zdraví vašeho dítěte fatální následky. 

9. Koníčky a sport

Podporujte dítě v čemkoliv, co mu přináší radost, energii a v čem zažívá úspěch. Tohle je naprosto nezbytné pro jeho fyzické i duševní zdraví.  

10. Je v pořádku říct NE!

Pro dítě může být velmi nepříjemné, když vystoupí z řady a začne dělat něco jinak, než jeho vrstevníci. Posilujte schopnost dítěte říkat „ne“ a podporujte zdravé sebevědomí svého dítěte. 

V tomto směru pomáhá například: 

  • Předávejte zodpovědnost 
  • Podpořte je vlastním rozhodování, vlastním řešení problémů
  • Oceňujte úspěchy (i malé)
  • Podpořte zvídavost
  • Oceňujte úsilí více než výsledek
  • Povzbuzujte
  • Ukazujte mu, že ho máte rádi, berete ho takové, jaké je
  • Nesrovnávejte ho s ostatními
  • Naslouchejte
  • Jděte příkladem
  • Mějte na paměti, že dělat chyby je přirozené, z chyb se učíme a každá se dá napravit
  • Hodnoťte chování, ne osobnost dítěte

Oceňujte, oceňujte, oceňujte

Pravidelně oceňujte to, co dítě dělá dobrého pro své zdraví, oceňujte žádoucí chování. To, čeho si všímáme, to posilujeme. 


Asi se shodneme, že rodičovství je krásné, ale také náročné. Je srdce rvoucí sledovat vlastní děti, jak si svým chováním ubližují. Ať už se jedná o energetické nápoje, jiné návykové látky nebo nezdravé návyky. Uffff…..

Pamatujte ale, nejste v tom sami. Pošlete náš článek přátelům, kteří jsou také rodiči, prarodiče, tetičky a strýcové, vedoucí dětských kroužků, pedagogové a všem, pro koho by tyto informace mohly být užitečné. 


Relevantní informace k problematice energetických nápojů

Doporučujeme tyto články a rozhovory: 


Má vaše dítě nadváhu nebo obezitu a nevíte si rady? 

Máte-li pocit, že už jste vyzkoušeli všechno možné a vaše dítě zdárně odolává všem pokusům o zdravější životosprávu, svěřte se do rukou odborníka. Společnost STOB nabízí unikátní skupinové kurzy zdravého životního stylu určené pro děti (od 8 do 13 let) i jejich rodiče. Kurzy probíhají naživo v Praze, Brně i online. V kurzech využíváme prověřenou metodiku STOBu uzpůsobenou potřebám dětí a celé rodiny.  

Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční starost. Při setkání s ostatními rodiči zjistíte, že nejste jediní, kteří řeší kila navíc u svých potomků. Děti jsou zde vedeny zábavnou formou k postupné změně životního stylu, a navíc ve skupince vrstevníků, kde se mohou navzájem podpořit a motivovat. Dospělí mají možnost získat informace, jak podporovat děti při změně životního stylu a rozumném hubnutí, konzultovat výchovné záležitosti a sdílet společně své zkušenosti.   


>> Aktuálně vypsané kurzy zdravého životního stylu pro děti a rodiče najdete zde. <<