Nešvary dětských jídelníčků 3. díl

Neděle 13. prosince
Výživa
Chceme-li zkvalitňovat stravovací návyky dítěte, je nutné nejprve zmapovat jejich výchozí stav. Na následujících řádcích se podíváme na nejčastější nešvary jídelníčků a zkusíme si zodpovědět, proč se vyskytují a naznačíme, jak se jim vyhnout a pomoci tak našim dětem ke zdravějšímu životnímu stylu.

Mgr. Jana Divoká

Nedostatek zeleniny a ovoce.

Nedostatek zeleniny a ovoce je velmi častým „prohřeškem" nejen dětských jídelníčků. V případě zeleniny by se také nemělo jednat o záležitost jednorázové konzumace většího množství.
RADA: Ukazuje se, že pro děti je při konzumaci zeleniny velmi důležitý vzor rodiče. Děti snáze přijímají zeleninu nakrájenou na kousky a pěkně naservírovanou na talířku. Zeleninu můžeme též podávat sterilovanou, dušenou a do celkového denního příjmu se počítá i zelenina obsažená v polévkách, omáčkách a podobně. Je doporučeno podávat ji v menším množství v průběhu celého dne.

Nedostatečné zastoupení potravin dodávajících do těla kvalitní bílkoviny a naopak mnoho sacharidů a tuků

V dětských jídelníčcích velmi často absentují tvrdé a přírodní sýry, zakysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, tvarohy nebo kefír, libová masa a ryby. A naopak - četněji je zastoupeno pečivo (několik kusů denně i v rámci jednoho jídla), přílohy, sladkosti a sladká jídla, uzeniny tj. zdroje sacharidů a často i méně vhodných tuků.
RADA: Chuť na sladké je pro dítě velmi přirozená a je těžké ji zvládat. Sladkosti by se v dětském jídelníčku neměly vyskytovat moc často a zejména by neměly nahrazovat některá denní jídla, i když je dítě štíhlé. Většinou dodávají do těla pouze přemíru cukru a tuku, minimum bílkovin a vůbec žádné minerály a vitamíny. Není tedy optimální, pokud má dítě na svačinu sušenku nebo jinou sladkost. Pokud je dítě na sladkosti zvyklé a řešíme, jak jejich výskyt v jídelníčku snížit, nedoporučuje se je zcela zakázat, ale pokusit se jejich počet snížit a ostatní nahradit „zdravější variantou" např. nanuka – tvarohovo – ovocnou zmrzlinou, sušenky müsli tyčinkou, ovocným salátem apod.
U uzenin dbejme na množství obsaženého tuku, ale také i soli. Ani dětská šunka či párky nemusí být z tohoto pohledu pro jídelníček dítěte výhrou.

Časté návštěvy fast foodů

Návštěvy fast foodů mívají většinou i „společenský" aspekt. Děti zde tráví čas s vrstevníky, rodiče užívají návštěvy rychlého občerstvení jako odměny. Návštěvníky těchto druhů občerstvení jistě láká hezké prostředí, nabízené akční slevy a děti pak například vidina hračky k menu a podobně.
RADA: Je těžké „brát" dětem něco příjemného. I ve fastfoodu se však dá vybrat z nabídky vhodnější jídlo. Rychlá občerstvení nabízí různé druhy salátů a k pití i neslazené nápoje. Není tedy asi cesta, aby se dětem v návštěvě těchto zařízení bránilo, ale je samozřejmé, že by se neměla stát každodenní záležitostí. Když rodina občas navštíví rychlé občerstvení, například v rámci cestování, s tím, že si maminka s tatínkem dají salát, byť by dítě zůstalo u jídla méně vhodného, je to z hlediska výchovy přínosnější, než striktní zákazy.

Malá rozmanitost jídelníčků

Maminky se často snaží stravu svého dítěte velmi bedlivě sledovat a řídit se předepsanými jídelníčky. Avšak - dítě může některé potraviny zcela odmítat, může být na některou složku v potravě alergické a tu začíná pro maminky starost! Čím potravinu nahradit? Jak dítěti dodat potřebné látky? Jak mu „vnutit" ovoce a zeleninu? Často se tak stává, že jsou jídelníčky dětí monotematické a chybí v nich důležité potravinové skupiny.
RADA: Chuťové preference jídla se tvoří asi do šestého roku věku dítěte. Toto období je tedy stěžejní proto, abychom dítěti nabízeli co nejrozmanitější chutě – a tedy i potraviny, které je vhodné konzumovat. Není asi dobré dítě nutit jíst určitou potravinu, ale nerezignovat, když ji poprvé odmítne a pokusit se ji nabídnout znovu. Pokud se zavádí do jídelníčku dítěte nové jídlo, ukazuje se, že je nutné ho nenásilně nabídnout přibližně 7-15x, aby dítěti začalo chutnat.
Chce to tedy obrovskou trpělivost rodičů, které vytrvají a servírují nenásilně dítěti jídlo, které odmítá. Většina rodičů neví nic o neofobii k jídlu, tedy strachu z nového neznámého jídla, a po prvním odmítnutí potraviny dítětem svou snahu vzdají.
Pokuste se při zavádění nové potraviny, aby se dítě zapojilo do jeho přípravy, nechte ho volit v jaké chuťově variantě potravinu vyzkouší.