Praktické rady, jak naučit děti jíst zeleninu

Pondělí 22. března
Výživa
Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Toto známé přísloví platí i v tomto případě. Proto by měla být zelenina v jídelníčku již od raného věku.

Jednotlivé druhy zeleniny zařazujte do dětského jídelníčku postupně, můžete začít s příkrmy z mrkve, brambor, dýně a postupně zařazovat i další druhy. Více se tomuto tématu budeme věnovat v samostatném článku. 

 

Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte...

Možná děti budou ze začátku zeleninu odmítat, ale buďte trpěliví. Nové jídlo musí děti vyzkoušet několikrát (dle výzkumů až 7x, někdy dokonce až 20x), než ho vezmou na milost a začne jim chutnat. Ale samozřejmě to neznamená, že budete dítě do zeleniny nějak nutit.

 

Zelenina musí vypadat lákavě

Špenátový protlak nevábné barvy ze školní jídelny toto kriterium pravděpodobně nesplní, není divu, že většinou potom končí v odpadcích. Vyhrajte si s přípravou zeleniny a udělejte ji dětem co nejhezčí - barevnou, různých tvarů, na hezkém obrázkovém talíři apod.

 

Zapojte zeleninu do hry

Nechte děti, ať si zeleninu na talíř sami aranžují, sestavujte ze zeleniny na talíři panáčka nebo třeba oblíbené zvířátko.

 

Zelenina se dá skrýt do mnoha pokrmů

I pro ty, kteří zatím zeleninu odmítají, se dá vymyslet, jak zeleninu nenápadně do pokrmů zapasovat. Zelenina se dá připravit opravdu na mnoho způsobů. Kromě čerstvé zeleniny a klasické vařené či dušené zeleniny vyzkoušejte například různé placičky, nákyp, připravte pomazánku nebo dip, do kterého si budou děti namáčet například špalíčky mrkve, okurky apod. 

Výborně fungují také zeleninové polévky, do kterých se může skrýt spousta zeleniny, aniž by to strávník zaregistroval.

 

Vyzkoušejte zeleninové šťávy

Na někoho mohou zafungovat i zeleninové šťávy, servírujte je v pěkný skleničkách s barevným brčkem a uvidíte, že to i zarytí odmítači zeleniny ocení.

 

Zapojte děti do přípravy

Poproste děti, ať vám s přípravou zeleninového jídla pomůžou. Vezměte dítě na nákup a nechte ho, ať si samo vybere zeleninu, kterou si chce připravit. Pokud máte zahrádku, tak si s dětmi vypěstujte vlastní zeleninu.

 

Jděte dětem příkladem

Když dítě uvidí zeleninu na vašem talíři, tak je určitě pravděpodobnější, že ji sní také, než když nad ní budete ohrnovat nos. V tomto ohledu poproste i ostatní členy rodiny, kteří třeba ještě zeleninu nemají příliš v lásce, aby se těchto gest vyvarovali.